Afinitățile Elective (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Afinitățile Elective (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Preț de Listă: 136,00 MDL (34,00 RON)

Preț: 107,00 MDL (26,75 RON)

Economisești: 29,00 MDL (7,25 RON) (21%)

Disponibilitate: În Stoc

Descriere

Traducere din limba germana si note de Eugen Filotti.

Prin personaje contradictorii pentru epoca in care ele intrau in scena literaturii, romanul lui Goethe este un paradox al impotrivirilor. Eduard si Charlotte, cuplul deschis la libere alegeri, pun in scena legaturile, cind amoroase, cind pornite din apropieri ale spiritului, din  Afinitatile elective.

In aceasta scena, neobisnuita mai mult prin cele spuse decit prin cele facute, va intra tinara Ottilie, cu farmecul inocentei, al armoniei in toate, dar si un prieten al lui Eduard, un capitan in retragere, un spirit al exactitatii clasice, al ordinii derutante; atunci fanteziile celor doi soti capata substanta, fara ca vreunul dintre ei sa banuiasca ce-i uneste sau ce ii va desparti. 

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Recenzie

Expresia „afinităţi elective" este precisă, dar şi ambiguă. Ea evocă o stare plină de posibilităţi emoţionale şi romantice. Totuşi, când Goethe şi-a ales ca titlu Wahlverwandtschaften, acest termen tehnic nu era folosit decât în chimie. Faptul că a ajuns sâ aibă conotaţiile actuale se datorează, în mare parte, forţei romanului de o eleganţă riguroasă al lui Goethe.

Folosind atât o configurare ştiinţifică a dorinţei, cât şi simbolismul naturii, Goethe explorează iubirea într-o manieră complexă, dar măsurată şi uşor impersonală. Căsătoria dintre Charlotte şi Eduard devine pretext pentru examinarea moralităţii, fidelităţii şi autoformării ca percepţii profund legate de conceptul de dragoste. Când căsătoria este întreruptă şi pusă la încercare de sosirea Căpitanului şi a lui Ottilie, mariajul capătă o tentă pastorală, idilică şi totodată nerealistă. Romanul zăboveşte asupra haosului irezistibil al dorinţei, prezentând idila timidă dintre Căpitan şi Charlotte, ca şi pasiunea devastatoare dintre Eduard şi Ottilie.

Iniţial, romanul a fost criticat pentru teza imorală că iubirea ar avea origini chimice. Totuşi, el este o reflecţie bine susţinută asupra complicaţiilor din relaţiile interu-mane, o demonstraţie privind modul în care experienţa noastră cu alţi oameni ne poate pune la îndoială propria experienţă în dragoste. Aşa cum iubirea nu poate fi prinsă şi imobilizată prin căsătorie, nici pasiunea nu poate avea ca obiect o singură persoană.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 300
Editura: Polirom
Apariția: August 2013
ISBN: 978-973-46-3795-9
Dimensiuni: 10.,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3200

Pareri