Adolescentul

Mai multe poze

Adolescentul
402,00 MDL (80,80 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba rusa si note de Livia Cotorcea.

Diferit ca ton de celelalte capodopere ale scriitorului, romanul Adolescentul (1875) ocupa un loc aparte in creatia dostoievskiana, fiind istorisit din perspectiva unui tinar de nouasprezece ani, ale carui imaturitate, prospetime si naivitate se reflecta magistral in vocea narativa. Fiul nelegitim al unui mosier depravat, tinarul Arkadi Makarovici Dolgoruki oscileaza neincetat intre pornirea de a scoate la iveala greselile tatalui si dorinta ascunsa de a-i cistiga pretuirea.

Inarmat cu un document despre care isi inchipuie ca ii va oferi puteri depline asupra celorlalti, Arkadi pleaca la Petersburg sa-si intilneasca tatal, insa aceasta experienta initiatica ii dezvaluie mizeriile concrete ale vietii adulte si ii schimba din temelii viziunea asupra lumii.Dostoievski zugraveste cu o maiestrie inegalabila adolescenta ca pe o stare de nesiguranta, ignoranta si nedesavirsire, dar si de bogatie si exuberanta in care totul este posibil.

Recenzii

„Desi personajele sale vorbesc mult, prea mult uneori, reactia lui Dostoievski fata de lumea ce-l inconjoara apare mai degraba in manifestari decit in discurs: in felul in care se misca, gesticuleaza, se scarpina, se holbeaza sau rid aceste personaje. Rareori, in marasmul de gesturi, multe fara insemnatate, transpare cite o intorsatura de fraza, cite un sunet al carui inteles adinc rascoleste pe neasteptate soarta eroilor, ii impinge, cu alte cuvinte, in scena, ii trezeste la viata.”-- Andrew R. MacAndrew

Romanele lui Dostoievski sint furtuni ale clarviziunii, virtejuri in marea de nisip, capcane de apa care ameninta sa ne traga in adincuri la fiecare miscare. Intimplarile si personajele sint tinute alaturi de un singur liant, mai puternic decit oricare altul, materia sufletului. Furat de poveste, cititorul se trezeste apucat si aruncat de colo-colo pina la uitarea de sine; orbit, sufocat, el se trezeste victima unui rapt dumnezeiesc. Doar citind Shakespeare am avut aceleasi revelatii.” -- Virginia Woolf

”Editia actuala a Adolescentului, purtind pecetea limbii romane literare de astazi, a intelegerii profunde a stilului contrapunctat si a poeticii asociativ-contrastive dostoievskiene, o sa aiba viata lunga in cultura romaneasca. (...) Avem in mina o traducere autentic-artistica, fidela si frumoasa (...).

Cititorii (...) vor incerca o mare satisfactie estetica, precum si profunde trairi existentiale provocate de analogiile acestui roman dostoievskian cu prezentul nostru, dominat de o trista devalmasie a „valorilor”, de mercantilism, de subcultura si de religia succesului facil.”-- Albert Kovacs, iunie 2012, in Contemporanul, nr. 6

”Romanul trecerii de la copilarie la jocurile serioase si absurde ale celor mari. Adolescentul, fiul nelegitim al lui Makar Ivanici Dolgoruki, evolueaza de la credinta in viata bazata pe iubire, generozitate si cinste, la evidenta faptului ca totul este necinstit, insolent si mirsav. Se indragosteste de cine n-ar trebui, vrea sa se simta important, este ezitant si condus de o pasiune vie pentru viata, pentru o idee. Ideea lui, scoasa in evidenta in mai multe locuri, inseamna singuratatea.

Nestiutor si avintat la inceput, avea impresia ca orice este posibil, numai ca treptat si-a dat seama ca imaginea pe care o avea nu era decit o aparenta. Cortina dupa cortina, adevar dupa adevar, realitatea s-a schimbat in paralel cu trecerea catre maturitate. Adolescentul a realizat ca nimic nu e simplu si nimic nu e ce pare a fi.”-- Constantin Pistea, 20 ianuarie 2012, pe constantinpistea.wordpress.com

Despre Autor

F.M. Dostoievski (1821-1881), unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi scriitori ai lumii, s-a născut la Moscova, unde tatăl său a lucrat o vreme ca medic la Spitalul Mariinski. În 1846, după o serie de încercări literare lipsite de succes, a publicat romanul epistolar Oameni sărmani, atrăgând imediat atenţia criticilor, care au văzut în el un nou Gogol. Momentul crucial al vieţii scriitorului l-a reprezentat anul 1849, când a fost arestat şi condamnat la moarte pentru legăturile sale cu un grup subversiv de intelectuali liberali din Cercul Petrasevski. Abia în ultima clipă, sentinţa i-a fost comutată de către țar la deportare şi muncă silnică.

După patru ani de ocnă, urmaţi de alţi cinci de serviciu militar obligatoriu în Regimentul Siberian, a revenit la Sankt Petersburg şi şi-a reluat activitatea literară. Influenţat şi îmbogăţit de experienţele din această perioadă, a început să scrie masiv, publicând romanele Crimă şi pedeapsa (1866), Idiotul (1868-1869), Demonii (1871-1872) şi Fraţii Karamazov (1879-1880), unde Dostoievski atinge deplină maturitate literară.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 664
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2011
ISBN: 978-973-46-2080-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.7600

Pareri