Adela (BPT, Vol. 26)

Adela (BPT, Vol. 26)
67,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

”Am citit puţine romane mai impregnate de senzualitate decât Adela. Uimit de acest caracter, bine mascat de precautul autor, mi-am intitulat capitolul pe care i l-am consacrat în Arca lui Noe „Jurnalul seducătorului”.”

”Titlul mi l-a sugerat filosoful danez Kierkegaard, cu care doctorul Codrescu are destule asemănări, mai ales în măsura în care amândoi cred într-o mistică a iubirii, fără ca ea şi în pofida lor înşişi, să excludă o puternică senzualitate. Cititorul de azi poate avea dificultăţi în a o recunoaşte. Dar dacă face efortul să renunţe la prejudecata scenelor „tari”, de sex, din romanele ultimelor decenii, va descoperi, de pildă, ce încărcătură emoţională şi fizică deopotrivă are, în Adela, un sărut pus pe încheietura unei mâini delicate de tânără femeie, acolo unde dantela mânecii se sfârşeşte.” -- Nicolae Manolescu

 

Recenzii


 

Roman de dragoste apărut în prima jumătate a secolului XX, Adela este o carte care trebuie simţită mai mult decât citită, este o însumare a unei game variate de emoţii ce au însă o rădăcină comună sau, în genere, o legătură specială prestabilită, menită să atribuie unitatea indestructibilă a operei. In fond şi la urma urmei, Adela este primul roman al lui Ibrăileanu, privit mai mult ca un exerciţiu de creaţie, „o carte de analiză sufletească” ce se conturează din jurnalul domnului Emil Codreanu, doctor cu o vârstă înaintată din punctul de vedere al iubirilor cu mult tumult, care sfidează canoanele moralităţii impuse de sfârşitul secolului XIX, în Moldova.

Cu toate acestea, bărbatul încalcă în cunoştinţă de cauză regulile, însă ceea ce surprinde este că rafinamentul fin şi unitatea armoniei sunt păstrate intacte; autorul impune o serie de norme ale raţiunii care, în ciuda afectivităţii ridicate ce dă senzaţia de instabilitate emoţională venită din partea protagonistului, nu sunt în niciun fel încălcate – în esenţă, romanul este lipsit de contact fizic concret, în antiteză cu beletristica contemporană. Se observă la Ibrăileanu un paradox uimitor, legat evident de felul în care episoade aparent neînsemnate. Ca de exemplu, modul în care Adela zâmbeşte sau îşi arată pentru cateva momente încheietura, sunt transformate în scene pasionale, descrise în amănunt, analizate pană la cel mai adânc punct filozofic prin intermediul lui Codreanu.

In concluzie, putem defini Adela ca pe un etalon al afectivităţii, o metafizică a unei iubiri aparent neîmplinite din cauza unor norme sociale puse în rigoare de epoca descrisă, cu puternice inserţii ale unei ideologii mai apropiate de contemporaneitate, aici amintindu-se gândirea complexă a domnului Codreanu, la care avem deplin acces prin intermediul jurnalului ca mod de scriere a romanului ales de autor.

Plusuri: Jurnal lejer, puternică introspecţie psihologică care ajută la o localizare exactă a individului în societate şi a rapoartelor dintre el şi celelalte personaje.

Minusuri: Utilizarea jurnalului ca formă de manifestare narativă aduce de la sine o ingradire a emoţiilor transmise – ne este, deci, greu să ne dăm seama de ceea ce simte Adela pe parcursul romanului. De asemenea, planurile spaţiale şi temporale sunt limitate la experienţa empirică a protagonistului.

Recomandari: Oricui doreşte să cunoască o poveste de dragoste şi modul în care o relaţie se dezvolta acum un veac. ;

-- Bianca Teodorescu, Bookblog.ro

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 240
Editura: Litera
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-675-667-2
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri