Adameva

Adameva
136,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

„Viata-memoria-istoria ca un tren... Pagina cu pagina, cuvant dupa cuvant, vrei sa ramai in captivitate. E adevarat ca nici nu poti cobori, nu inca. Uneori te sufoca istoriile sale si de-abia astepti o halta, undeva, prin vreo alta amintire, numai sa poti respira un pic. Cat sa incerci sa te pui in pielea acestei vieti-memorii-istorii.
De ce nu este iubit omul acesta? Dar cum ar putea fi, stiind sa ofere atata iubire, fara sa-i pese daca o acceptam? si, daca? (Asa m-ar intreba Paul Goma…)

Asta o fi ultima halta? Adam&Eva. Priveste fiecare pierdut spre halta care (inca) nu i s-a aratat. Si tu? La ultimul rand din Adameva. Parca nostalgia inceputurilor, poate sfasierile altui inceput…O carte ca viata si ca moartea. Acum o putem citi pe urmatoarea.“ -- Flori Balanescu

„…Si parca m-as afla in camera de liberare - cu cartea asta. In asteptarea plecarii, dar inca nu azi: poate maine. Bucurie a plecarii, vinovatie ca plec eu, ceilalti raman… Aer de sfarsit de ceva - pentru mine, dar cum eu sunt buricul lumii, centrul a toate cate exista si se petrec…

Ca si in camera de liberare, in preziua liberarii, azi e ultima zi cu program intreg: ultima plimbare, ultimul pranz, are sa fie ultima cina, urmata de ultima noapte. Ziua in care mai acut, mai aproape de realitate, iti spui: Da, ma liberez, Da, ma intorc acasa, la ai mei insa, in afara de mama-tata, cum am sa-i gasesc pe prieteni, pe iubite?; am sa pot re-face ori face din nou prietenii - ca aici, la inchisoare?

Exagerez, blasfemiez, apropiind sfarsitul unei carti de o liberare din puscarie. Dar daca asa o simt eu - in legatura cu aceasta carte?
La urma urmei, e mai bine asa. Pe maine.
...
Iata-ma in maine.
Ma liberez si din aceasta carte.
Am pornit-o in 9 martie, o opresc in 11 iunie - trei luni si doua zile.
Am petrecut bine impreuna. Am invatat acest adevar: o astfel de carte se scrie o data intr-o viata de scriitor de carti. O carte ca asta nu este ca iubirea trupeasca - simulacru de moarte pre-moarte calcand - ci moartea.
Iar dupa ce mori (o data!) nu mai poti fi viu, oricat ai fi de ardelean.
Salut! Ne vedem pe lumea cealalta!“

 

Despre Autor

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935 în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei, România) este un scriitor și militant anticomunist român, stabilit la Paris (Franța). Poate cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste supranumit Soljenițîn-ul României și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori postbelici, Paul Goma s-a născut în Basarabia ca al doilea fiu al unei familii de învățători români. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

În 1977, Goma a reușit să trimită la postul de radio occidental Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului in România. Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio. În consecință, a fost permanent urmărit, apoi arestat și bătut de Securitate. Însă, fiind bine cunoscut în Occident și repertoriat de organizația neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului, Amnesty International, Goma nu mai putea fi judecat și condamnat fără a stârni proteste în străinătate.

La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soției și copilul, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați în Franța. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a conducătorului lui, Nicolae Ceaușescu. A sprijinit înființarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność. Ca reacție la activitatea sa anticomunistă, a fost ținta unui atac cu colet-capcană și a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la București. -- Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 200
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-669-661-9
Dimensiuni: 14 x 22 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri