Actorii

Actorii
114,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Ce ar fi fost -- se intreaba Natalia Petrovna, personaj din prima nuvela a acestui volum -- daca i-ar fi venit cuiva ideea de a infatisa viata ei si a cunoscutilor ei intr-o piesa de teatru?

Ce nu stie Natalia Petrovna e ca viata lor chiar e teatru. Doar ca personajele Ninei Berberova, inclusiv Natalia Petrovna, joaca intotdeauna un alt fel de teatru.
Un teatru al lui si daca. Si daca istoria ar fi fost alta, cea normala, viata lor de personaje s-ar fi numit viata de oameni reali. Dar istoria s-a rupt, vietile lor s-au rupt, Rusia lor nu e Rusia care ar fi fost sa fie.


Recenzii

În ciuda titlului, cartea aceasta evanescentă a Ninei Berberova este populată mai degrabă de marionete, de existenţe spectrale decât de "actori" cu roluri asumate. Eroii-hologramă care bântuie prin pustiul narativ sunt abia schiţaţi, văzuţi ca printr-un binoclu, dintr-o lojă depărtată. Rupţi de spaţiul şi de timpul lor firesc, exilaţii trăiesc fantomatic şi miros a vechi:

"Când mă plictisesc, mă simt învins de timp. Secundele fâşâie ca nişte libelule mari. Libelulele au aripi cu membrane, uşor îndoite, striate, ca frunzele arţarului, căpşor mic şi picioruşe catifelate."

Viaţa lor se dezvăluie ca o stare de apatie prelungă, lipsită de orice evadări transcendente în moarte, în vreo iubire pătimaşă sau duşmănie francă. Nici siropuri, nici absinturi - timpul pare a fi un pahar cu apă caldă ("Şi aşa mai departe. Paharul cu apă fierbinte a fost băut cu o jumătate de oră înainte de cafea şi de oul fiert"). La pagina 59, neaşteptat, un personaj îşi iese puţin din fire. Şi deşi se vorbeşte destul de mult, nu poţi să nu resimţi, în fundal, o tăcere vâscoasă de oameni care nu pot să vrea nimic.

Pe lângă ei, Oblomov pare tonic şi viguros - personajul lui Goncearov, deşi pradă sieşi, are simţul critic nealterat şi e capabil de revolte. La Berberova însă, parcă toţi oamenii şi-au lăsat sinele undeva, departe, şi hălăduiesc acum, goi de conţinut, prin "timpul ce li s-a dat".

Biografia fără relief al acestor oameni depopulaţi se desfăşoară parcă sub semnul acelui joc inventat de unul din personajele cărţii, blocat etern în inerţia unor remize. Anticamera nimicului, perpetuum mobile al zerourilor conştiinţei. Nu se aşteaptă nici un Godot.

--  Silviu Man, Bookblog.ro


Despre Autor

Nina Berberova s-a nascut la Sankt Petersburg in 1901. In 1925 emigreaza in Franta si, de aici, in 1950, in Statele Unite. A fost profesoara de literatura rusa la Universitatea din Philadelphia, publicand in paralel articole de critica si istorie literara, povestiri, biografii.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 204
Editura: Humanitas
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-50-1918-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri