Aceasta e Prima mea Revoluție. Furați-mi-o

Aceasta e Prima mea Revoluție. Furați-mi-o
146,00 MDL (32,73 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

sau

Descriere

Fotografii de Gleb Garanich, Veronique North-Minca, Doru Dumitru, Igor Schimbător.

O reflectare asupra evenimentelor din 7 aprilie din prisma unei eleve de 17 ani din Chișinău. Este o ediție trilingvă, însoțită de imagini din timpul protestelor din aprilie 2009. La sfârșitul anului 2010, Timpul de Dimineață a apreciat cartea ca fiind debutul anului.

Cartea conţine jurnalul din timpul revoluţiei tinerilor din aprilie 2009 pe care l-a ţinut tânăra scriitoare pe atunci pe când era încă elevă la un liceu din capitală. Pe lângă varianta în română, jurnalul mai are două versiuni - în franceză şi engleză, realizate de către autoare. Cartea arată foarte clar cum evenimentele din aprilie au afectat relaţiile dintre elevii şi profesorii unui prestigios liceu din Chişinău. - Dumitru Crudu, Timpul de Dimineață

Recenzii

”În timp ce în România aproape jumătate de populaţie îl regretă pe Ceauşescu, o lecţie şocantă de patriotism ne este „predată" de o adolescentă din Chişinău.” - Romania Liberă

”Este o puștoaică curajoasă din Chişinău care „ne” predă o lecţie de patriotism, a scris presa din România despre Maria-Paula Erizanu, autoarea cărţii „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o!”. O lucrare în care sunt relatate în detalii evenimentele din aprilie 2009, văzute cu ochii unei adolescente de 17 ani care nu este indiferentă faţă de tot ce se întâmplă în jur.”  - Svetlana Panța, Jurnal de Chișinău

Dacă evenimentele lui '89 îl fac pe Constantin Cheianu să spună „Ce chestie superfaină asta, să vii în piaţă ca un ins oarecare şi să pleci de acolo erou-erou!", atunci generaţia lui 7 aprilie, născută „sâmbătă", unde „de la etajul de sus al maternităţii se auzeau exploziile bombelor din războiul transnistrean", nu mai vrea să se simtă eroi-eroi. Nu mai are iluziile unei revoluţii corecte. Nici nu le aşteaptă. „La 16 ani visam la o revoluţie." „La 17 ani visez lucruri mai paşnice." Revoluţia nu e cel mai important lucru din viaţa lor. Este un accident. Dar care trebuie depăşit. Este un accident creat de generaţiile mai mari. Care n-au reuşit să instituie legile firescului în Republica Moldova.

„în cele din urmă, Regele Păsărică a anunţat revelarea misterului: Opoziţia este condusă din umbră de forţe oculte, Albuş Dumbledore, Nicholas Flamei şi Doamna Elena. Inchiziţia. Încă visez. Dar la altceva."

Generaţia '89 avea iluzia unei revoluţii. Care este doar a lor. Generaţia 7 aprilie face o revoluţie. Apoi o oferă politicienilor pentru a se bucura de roadele ei. Acest „furaţi-mi-o" e mai degrabă un „administraţi-o". Noi nu vă cerem mult. Noi avem alte lucruri de făcut. Voi faceţi minimul necesar pentru revenirea la firesc. Atât.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Video despre Carte


Despre Autor

Maria-Paula Erizanu s-a născut la 2 mai 1992 la Chișinău. Este elevă la King's College din Londra, Marea Britanie. La 17 ani a scris prima carte intitulată Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o, fiind tradusă în limba engleză și franceză.

Cărțile care au marcat-o sunt cele citite în copilărie și adolescență, printre care Harry Potter și De veghe în lanul de secară de Jerome David Salinger.

Detaliile Produsului

Coperta: Copertă tare
Pagini: 140
Editura: Cartier
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-79-625-5
Dimensiuni: 17 x 20,5 cm
Greutatea: 0.4200

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

SUPER
IN CURIND COMUNISTII VOR FI DOAR ISTORIE Parerea lui GICU / (Plasată la data 02.02.2012)