1989 la Est de Prut

1989 la Est de Prut
33,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Revoluţiile de la 1989 din ţările fostului lagăr socialist au redesenat harta politică a Europei, lăsând în urmă ruinele unei lumi încarcerate timp de aproape o jumătate de secol după sârma ghimpată trasă de Stalin.

Emancipate prin forţa solidarităţii umane de sub opresiunea unor regimuri tiranice de sorginte sovietică, într-un interval extrem de comprimat, din punct de vedere istoric, cu o rapiditate surprinzătoare şi, cu excepţia României, într-un mod paşnic, societăţile din Europa Centrală şi de Est şi-au afirmat dreptul la un destin propriu şi liber.

În vreme ce dincolo de frontierele fostului imperiu sovietic valul de revoluţii a pus capăt tiraniilor leniniste, în U.R.S.S. şi, în particular, în fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească - una dintre coloniile imperiului roşu -, anul 1989, deşi a tulburat liniştea partidului-stat, a înregistrat un impact mult mai moderat asupra evoluţiilor sociopolitice.

Un al nouălea val ridicat de 1989 avea să se abată asupra U.R.S.S. cu o Întârziere de doi ani, în 1991, când el a ras de pe suprafaţa pământului nu mimai Vechiul Regim, ci şi însuşi colosul sovietic. în 1989, în R.S.S.M.

Studiul de faţă se doreşte înainte de toate un act reparatoriu şi, nu în ultimul rând, un omagiu adus tuturor celor care au trăit atunci împreună sentimentul solidarităţii umane, care de mai mult timp s-a volatilizat în spaţiul din stânga Prutului.

La o primă privire, titlul lucrării 1989 la Est de Prut ar deschide o perspectivă mai puţin legată de contextul general din epocă; R.S.S.M. era situată, din punct de vedere geografic, în sud-vestul imperiului sovietic.

Explicaţia unui asemenea demers este simplă şi la suprafaţă: mesajul acestui studiu, centrat pe evoluţiile politice şi etnoculturale din R.S.S.M. între 1985 şi 1989, vrea să sugereze că şi la Est de Prut se întinde un segment din bătrânul continent european, unde o populaţie majoritară românească încearcă, urmând interesele sale fundamentale, deşi nu întotdeauna cu consecvenţa necesară, dar cu multă tenacitate, să-şi remo-deleze prezentul istoric. -- Gheorghe E. Cojoaru

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: 1989 la Est de Prut
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 215
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2001
ISBN: 9975-69-255-9
Dimensiuni: 14,5 x 20 cm
Greutatea: 0.2960

Pareri