157 de Trepte spre Iiad sau Salvați-mă la Roșia Montana

157 de Trepte spre Iiad sau Salvați-mă la Roșia Montana
69,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Traducere din engleză de Doris Mironescu.

Alexandru Vakulovski nu este un scriitor obisnuit. Dar ar fi neobisnuit a devenit noul conformism in literatura noului secol. Asa ca voi spune ca Alexandru Vakulovski a depasit si acest obstacol si a devenit un nebun frumos. Si cind spun "nebun", ma refer la acea capacitate de a se rupe si de a i se rupe; pentru ca lui Alexandru i se rupe de tabuuri, de norme, de ce e pro ca si de ce e anti, de interdictii nescrise - ca si de cele scrise.

Iata, cu acest nou roman, el priveste Rosia Montana dintr-o alta perspectiva, independenta de toata lupta politica, ecologica si sociala ce se da in jurul acestui subiect. Si, cu toate astea, simti in roman incrancenarea acelei lupte. Pentru ca lui Alexandru nu-i scapa nimic: e o calitate mai rara in zilele noastre, si de-a dreptul impovaratoare. A, da, am gasit - Alexandru Vakulovski e un paradox, pentru ca i se rupe de tot, dar nu-i scapa nimic. Am zis!...

Recenzii

”Într-un cuvânt, dacă-n trilogia cu un titlu de nerostit în public s-a văzut că Alexandru Vakulovski vrea, odată cu Salvaţi-mă la Roşia Montană a demonstrat că poate!”- Emilian Galaicu-Paun, noiembrie 2010, Radio Europa Libera

”După ce și-a lansat cartea de câteva ori în România (157 de trepte spre iad, ed. Cartier), Alexandru Vakulovski a avut parte de un eveniment de gală am putea spune, la Chișinău, pe 4 noiembrie, alături de Em. Galaicu-Păun, Andrei Gheorghe, Dumitru Crudu, Constantin Cheianu.”-  Andrei Ruse, noiembrie 2010, revista online Boomlit

”Sînt tot mai mulți cititori care consideră că acesta e cel mai bun roman al autorului și că este complet diferit față de Pizdeț.”- Interviu realizat de Dumitru Crudu cu Alexandru Vakulovski, octombrie 2010, Radio Europa Libera

”Romanul 157 de trepte spre iad sau Salvaţi-mă la Roşia Montană este scris la persoana întâi. Naratoarea, o bastardă din Roşia Montană, numele căreia nu e pomenit niciodată, povesteşte despre decăderea unei societăţi, asupra căreia apasă greu blestemul aurului.

„Vorbeau de lumina lui Dumnezeu, de bunătatea lui, de sfinţi, de cruci, credinţă... Dar nu vedeam nicio bunătate în ceea ce făceau. Lumina lor era rea.

Eu mă simţeam mult mai bine în bezna minelor, în liniştea lor, în căldura şoaptelor de acolo, simţeam bunătatea atingerilor, bucuria întunericului. Eu îmi făceam binele - în rest am văzut doar rău înjur. Doar frică, înjosire, plăcerea de a răni, rânjetul când cineva suferă.

Nu am să le uit pe acestea niciodată, îmi ziceam alergând spre galerii. Am să fac din lumina voastră bezna mea, cea în care eu mă simt bine şi în care voi muriţi de frică."

Critica literară a încercat să ia apărarea sătenilor din Roşia Montană. „Personajele lui Vakulovski sunt altfel decât cei din Roşia Montană. E o lume de necredincioşi, vulve, lesbiene..." Minerii din Apuseni sunt foarte credincioşi. îşi dau cu părerea criticii literari. Acest basarabean, Alexandru Vakulovski, şi-a permis să construiască o amplă metaforă în jurul minei de aur. Pe care o descoperă, în prima fază, unul dintre adversarii redutabili ai prozatorului, Mircea V. Cio-banu: „romanul e construit (o construcţie rotundă chiar) şi pe o amplă metaforă: mina-infern, mina-vagin, mina-uter şi mina-cloacă. Mina -început şi sfârşit... E multă, foarte multă intenţie literară aici".

Printre personaje precum piticii, vâlvele satului, Cavalerul, Omul de Gumă, dai şi de Băsescu, şi de mogulul Voiculescu, şi de Lilica Hasdeu, şi de Grancea Rakoczi, torţionarul lui Horia, Cloşca şi Crişan.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Video despre Carte

Despre Autor

Alexandru Vakulovski s-a nascut pe 9 aprilie, 1978, in Antonesti, Stefan Voda. Studii la Universitatea de Stat din Moldova. Licentiat al Facultatii de Litere, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Este redactor-fondator al revistei web TIUK! (www.tiuk.reea.net). Fondatorul cenaKLU-lui KLU. Traducator din literatura rusa si scenarist.

Carti publicate: (poezie) Oedip regele mamei lui Freud, Aula, Brasov, 2002; ecstasy, Pontica, Bucuresti, 2005; TU (impreuna cu Mihail Vakulovski), Biblioteca de poezie, Bucuresti, 2002; (teatru) Ruperea, Ridicat De La Insusi, Bucuresti 2002; Figuri de ceara (publicata doar in germana si engleza), Koln, 2006; (proza) Pizdet, Aula, 2002; Letopizdet. Cactusi albi pentru iubita mea, IDEA Design&Print, Cluj, 2004; Bong, Iasi, 2007

Prezent in antologii din Romania, Republica Moldova si din strainatate.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 120
Editura: Cartier
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-79-635-4
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.1500

Pareri

Părerile Clienților 3 item(s)

Copleșitor
Mi-a plăcut mult, o carte actuală care discută adevărata esență a problemei Roșiei Montane. Se citește ușor având o tranzitivitate înaltă către cititor. M-a absorbit, pur și simplu. Îi dau punctajul maxim.
Evaluarea
Parerea lui Mila / (Plasată la data 31.03.2014)
157 trepte
eu ii dau 5 din 10
Evaluarea
Parerea lui alexandru / (Plasată la data 21.01.2013)
bun
cartea se citeste foarte repede, mi-a luat doua ore, dar cum am mai zis si domnului Vaculovski, sentimentul care-ti lasa te paraseste cu greu, merita cu siguranta de citit, iti arata adevarata problema a Rosiei Montane- degradarea, nu spun mai multe ii dau 5 din 5.
Evaluarea
Parerea lui Diana / (Plasată la data 18.11.2012)