15 spectacole care au intrat în istorie. Vol. 03. Fidelio [CD+DVD]

15 spectacole care au intrat în istorie. Vol. 03. Fidelio [CD+DVD]
65,00 MDL (16,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Opera „Fidelio" de Ludwig van Beethoven este al treilea număr al colecţiei „Mari spectacole de operă" şi cuprinde un album cartonat, un CD şi un DVD.

CD-ul oferă o înregistrare excepţională a operei Fidelio: o interpretare din 1953, sub bagheta prestigiosului dirijor Wilhelm Furtwăngler, susţinută de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena.

DVD-ul conţine înregistrarea spectacolului de operă Fidelio de Ludwig van Beethoven de la Festivalul de Operă de la Glyndebourne, ediţia din 1979, în interpretarea London Philharmonic Orchestra. CD-ul constă într-o înregistrare de referinţă a interpretării Filarmonicii din Viena, alături de corul Operei de Stat din Viena, sub bagheta dirijorului Wilhelm Furtwăngler, în 1953.

Variaţiune muzicală pe tema libertăţii, Fidelio este o operă despre lupta pentru cel mai de preţ bun al omului. Deghizandu-se într-un paznic de temniţă pe nume Fidelio, Lenora îşi salvează soţul, Florestan, de la moarte, la care fusese osândit de un guvernator tiranic.

Fidelio este singura operă lirică compusă de Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii. Dorinţa acestuia a fost să realizeze o operă emoţionantă şi dinamică, pornind de la un libret care spunea povestea Lenorei şi a lui Florestan, soţul ei, întemniţat din cauza toanelor unui guvernator despotic. Majoritatea specialiştilor apreciază că Beethoven a compus o operă în care muzica este net superioară formulei teatrale şi expresivităţii scenice.

Varianta iniţială a operei Fidelio, pe libretul semnat de Joseph Sonnleithner, a avut premiera la Teatrul din Viena, în noiembrie 1805. La câteva zile după reprezentaţie, armata lui Napoleon Bonaparte a ajuns la Viena. Aproape toţi melomanii îndreptăţiţi să comenteze noua creaţie beethoveniană părăsiseră oraşul. Un an mai târziu, a urmat o a doua versiune, Lenora, redusă la două acte şi cu un libret revizuit, dar nu a fost considerată superioară celei dintâi.

în 1814, compozitorul a revenit la Fidelio şi a modificat partitura, introducând noi accente emoţionale. CD-ul care însoţeşte săptămâna aceasta albumul cartonat conţine o înregistrare excepţională, făcută cu mai mult de o jumătate de secol în urmă. Muzica unui geniu este descifrată şi interpretată, sub bagheta unui dirijor de geniu, Wilhelm Furtwăngler, de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena. Interpreţii sunt Martha Modl, considerată cea mai bună interpretă a Lenorei din toate timpurile, alături Gottlob Frick, Sena Jurinac sau Wolfgang Windgassen.

Detaliile Produsului

Numărul de CD-uri: 2
Anul Lansării: 2010
Durata: 164 min.
Greutatea: 0.4000

Pareri