Descriere
Multă vreme neînregistrate în scris şi necuprinse în dicţionare, unele dintre aceste cuvinte (şi expresii) şi-au schimbat destul de mult forma şi sensul, devenind mici enigme etimologice. Dar tocmai acest lucru trezeşte curiozitatea justificată a cititorului.
Prezenta lucrare s-a încumetat pe acest teren alunecos, unde efortul detectivistic aduce surprize şi satisfacţii mai mari decât în zonele mai aşezate, mai cunoscute ale limbii. Colecţia „Viaţa cuvintelor“ – concepută ca itinerar în lumea cuvintelor româneşti, într-o formă atrăgătoare şi accesibilă oricărui cititor – prezintă, în volume variabile ca mărime (de aproximativ două sute cincizeci de pagini), cele mai importante fapte lexicale de natură să ilustreze ideea formulată în titlul ei.
Fiecare volum al colecţiei cuprinde povestea a circa o sută de cuvinte dintr-un anumit domeniu. Am ales să utilizăm, în toate viitoarele titluri, numeralul „o sută unu" pentru simbolica sa (101 cuvinte argotice, 101 nume de monede, 101 nume de boli,101 termeni de şah, 101 termeni religioşi, 101 termeni din muzică, 101 greşeli de limbă etc.).
„Viaţa cuvintelor“ beneficiază de contribuţiile a numeroşi lingvişti de mare valoare, din ţară şi din străinătate. „Viaţa cuvintelor“ beneficiază de contribuţiile a numeroşi lingvişti de mare valoare, din ţară şi din străinătate.
Recenzii
„Dificultăţile care stau în calea autoarei sunt cu adevărat imense. Mai întâi şi mai întâi, însuşi conceptul de argou e greu de delimitat, iar definiţia tradiţională care îl circumscrie limbajului utilizat de o comunitate marginală şi relativ închisă e din ce în ce mai puţin satisfăcătoare.
O asemenea definiţie funcţionează perfect când e vorba, de exemplu, de limbajul criptic utilizat de infractori sau în lumea interlopă în general (cu substantive precum mireasă pentru victimă sau locuţiuni verbale opace pentru outsideri gen a ţine tira). Mai greu e să încadrezi lexeme ca meserie (ca adjectiv invariabil, cu sens superlativ) sau naşpa, pe care le utilizează categorii foarte largi de vorbitori greu de cuprins sub umbrela unei categorii unice.
Ea subliniază extraordinarul dinamism al fenomenului argotic, caracterul său efemer, productivitatea foarte diferită şi uneori surprinzătoare a procedeelor.” -- http://ce-am-mai-citit.blogspot.com
Despre Autor
Rodica Zafiu (n. 6 mai 1958, București) este o lingvistă română, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București, cunoscută în spațiul public prin articolele ei săptămânale pe teme ale limbii care au apărut, începand cu 1990, aproape fără întrerupere timp de 22 de ani, în publicații prestigioase ca România Literară și Dilema.
Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:
-
Tentaţia Universalului. Studii de Filosofie Românească [eBook]
Preț de Listă: 113,00 MDL (28,25 RON)
Preț: 77,97 MDL (19,49 RON)
Economisești: 35,03 MDL (8,76 RON) (31%)
-
-
Emaus [Carte Electronică]
Preț de Listă: 63,00 MDL (15,75 RON)
Preț: 43,47 MDL (10,87 RON)
Economisești: 19,53 MDL (4,88 RON) (31%)
-
-
Detaliile Produsului
Limba: | Română |
---|---|
Editura: | Humanitas |
Apariția: | 2011 |
ISBN: | 978-973-50-3311-8 |
Compatibil cu: | iPhone, iPad, Android |
Pareri
Bestseller.md îți mai recomandă:
-
-31%
101 greşeli de lexic şi de semantică [eBook]
Preț de Listă: 77,00 MDL (19,25 RON)
Preț: 53,13 MDL (13,28 RON)
Economisești: 23,87 MDL (5,97 RON) (31%)