1001 de Zile sau Noua Șeherezadă

Mai multe poze

1001 de Zile sau Noua Șeherezadă

Preț de Listă: 412,00 MDL (103,00 RON)

Preț: 206,00 MDL (51,50 RON)

Economisești: 206,00 MDL (51,50 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Alcatuire de A.I. Ilf
Traducere din limba rusa si note de Adriana Liciu.
 
Volumul 1001 de zile sau Noua Seherezada grupeaza povestiri, scenarii, vodeviluri si foiletoane, in care Ilf si Petrov parodiaza situatii si teme recurente in societatea rusa a anilor ’20-’30, dar si sabloane verbale, lozinci si reclame ale timpului.
 
In Rusia anilor ’20-’30, teama de epurare conduce o serie de personaje la simularea nebuniei; in haosul reformei, o noua Seherezada se arata gata sa fascineze comisia de epurare prin povesti inspirate din teribila realitate a momentului, aminind astfel pronuntarea sentintei. Tematica industriala si competitia acerba pentru construirea socialismului sint surprinse in ipostaza lor de izvor nesecat de inspiratie pentru scriitori, scenaristi si fotografi deopotriva, tocmai din buluceala acestora nascindu-se umorul.
 
„Hiperbola si ironia, proprii autorilor acestui volum, s-au combinat cu grotescul fantastic: actiunea este de cele mai multe ori plasata in lumea urbana imaginara sau reala, cu sumedenia ei de absurditati. Povestile sint de o veselie scinteietoare si de un umor debordant. Gasim in ele si calambururi, si nume parodice, si joc fonetic, si reflectii asupra celor mai neasteptate lucruri, in nota caracteristica autorilor.” (Alexandra Ilf)
 

1001 de zile sau Noua Seherezada isi invita cititorul intr-o calatorie revigoranta in lumea paradoxurilor, a viselor si a burlescului; desi efectul lecturii este la inceput haotic, ametitor, rezultatul lasa puternica impresie a unui glorios experiment literar.” -- Publishers Weekly

 

Recenzie

In cele 850 de pagini ale sale (numaratoare care nu include notele explicative despre istoria fiecareia dintre lucrari), cartea publicata la Polirom include citeva nuvele sau grupari de schite care se apropie ca nivel literar de cele doua romane aproape fara egal in literatura sovietica ale celor doi scriitori (…)

Povestirile insesi sint studii de caracter si destine cu o puternica nuanta satirica. Ii avem aici pe Ilf si Petrov in cea mai buna forma a lor, criticind cu ascutime nu numai tarele personale, ci si birocratia intrinseca a sistemului sovietic. Detaliile comice, dialogurile spumoase, jocurile de nume, tipologia caracterelor furnizeaza citeva dintre cele mai bune pagini de literatura ale cuplului.  -- Dan Romascanu

Plusuri: Vastitatea temelor abordate, ironia, jocurile de limbaj, multitudinea de stiluri;  

Recomandari: Celor familiarizaţi deja cu proza celor doi, iubitorilor de literatură rusească sau de istoria Rusiei.

Raisa Stoleriu, www.bookblog.roDespre Autori

Ilia Ilf (pseudonimul lui Ilia Arnoldovici Fainzilberg) s-a născut în 1897 la Odessa. A absolvit un institut tehnologic în 1913, după care a lucrat într-un birou de arhitectură, într-o uzină aeronautică şi într-o fabrică de muniţii. În 1923 s-a mutat la Moscova, unde a obţinut un post de bibliotecar şi a colaborat la diverse ziare şi reviste umoristice.

Evgheni Petrov (pseudonimul lui Evgheni Petrovici Kataev) s-a născut la Odessa în 1903. A făcut studii clasice, iar în 1920, după absolvirea liceului, şi-a început cariera de jurnalist. Pentru o scurtă perioadă, înainte de a se stabili la Moscova în 1923, a lucrat la Biroul de investigaţii criminalistice al poliţiei din Odessa. A început să scrie povestiri la îndemnul fratelui său mai mare, romancierul Valentin Kataev. După moartea lui Ilf, Petrov a încetat să mai scrie proză, limitându-se la scenarii de fim şi articole.

Detaliile Produsului

Titlu Original: 1001 день, или Новая Шахерезада
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 872
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-46-2256-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.8100

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: