Thérèse Raquin (Română) [eBook]

Émile Zola

Stoc Limitat

Formate eBook

Vă mai recomandăm

   Bucuria de a Trăi [eBook]

Émile Zola

0,00 MDL
    Nana [eBook]

Émile Zola

0,00 MDL

Descriere

O carte despre pasiunea unui adulter şi apoi groznicele urmări ale unei crime pasionale.

Naturalism (curentul care are la bază faptul că ereditatea unei persoane şi mediul îi decid caracterul). Sincer, cartea m-a ţinut cu sufletul la gură, dar au fost şi multe secvenţe cu suspans jucăuş. Abia aşteptam să văd ce se mai întâmplă cu cei doi amanţi – Therese şi Laurent, pentru că după ce l-au omorât pe soţul ei – Camille – viaţa lor a fost, pe de o parte, un infern plin de violenţă, injurii şi chinuri provocate de chipul celui mort şi de imposibilitatea de a mai fi împreună, pe de altă parte mult prea normală, cu aceeaşi monotonie, aceleaşi feţe, obiceiuri, rutină. Şi asta pentru că după un timp de la moartea lui Camille chiar acestuia le sugerează celor doi să se căsătorească, pentru că îi iubea la fel de mult ca pe fiul mort.

Bătrâna se îmbolnăveşte grav şi paralizează. Cu timpul, Therese şi Laurent nu se mai feresc de ea şi aruncă vina unul pe celălalt pentru moartea lui Camille. Astfel află biata mamă pe cine are, de fapt, în casă. Ea avea cel mai mult de suferit până la urmă, pentru că amanţii îşi meritau cu vîrf şi îndesat soarta şi toate chinurile prin care treceau.

După ce s-au certat o perioadă, au vrut să se despartă, s-au răzgândit, şi-au făcut pentru un scurt timp câte o altă viaţă (un fel de viaţă de noapte în care deveneau cu totul alte persoane, uitând cu desăvîrşire de ei), din care s-au întors extenuaţi şi şi-au dat seama, fiecare dintre ei, că singura modalitate prin care vor avea linişte este să dispară de tot celălalt. În final… vă invit să aflaţi finalul citind romanul. -- www.cartilemariei.wordpress.com

“În Therese Raquin am vrut să studiez temperamente, iar nu caractere. Aici e toată cartea. Am ales personaje complet dominate de nervii şi de sîngele lor, lipsite de liberul arbitru, tîrîte în fiecare act al vieţii lor de fatalitatea cărnii. Therese şi Laurent sunt nişte brute omeneşti, nimic mai mult. Am căutat să urmăresc pas cu pas în aceste brute hărţuirea surdă a patimilor, impulsurilor instinctului, detracările cerebrale survenite în urma unei crize nervoase. Iubirile celor doi eroi ai mei reprezintă satisfacerea unei nevoi fizice.

Crima pe care o săvîrşesc este o consecinţă a adulterului lor [...], remuşcările lor reprezintă o simplă dezordine organică, o răzvrătire a sistemului nervos extrem de încordat. Sufletul este cu totul absent, o recunosc, pentru că aşa am vrut să fie [...]. Scopul pe care l-am urmărit înainte de toate a fost un scop ştiinţific [...]. Am arătat tulburările profunde ale unei firi sangvine în contact cu o fire nervoasă [...]. Fiecare capital este studiul unui caz curios de fiziologie [...]. Într-un cuvînt, n-am avut decît o dorinţă: să caut în ei animalul, să nu văd decît animalul [...] şi să notez, scrupulos, senzaţiile şi actele acestor fiinţe. Am făcut pur şi simplu pe două trupuri vii operaţia analitică pe care chirurgii o fac pe cadavre.” -- Emile Zola

Cartea ”Thérèse Raquin” a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață" de Peter Boxall, Profesor de Limbă Engleză la Universitatea Sussex.

Despre Autor

Émile Zola (1840-1902) a fost un important prozator francez, teoreticianul şi principalul exponent al naturalismului francez şi european, dramaturg şi un personaj important al eliberării politice a Franţei.

Mai mult de jumătate dintre romanele sale, inclusiv Bucuria de a trăi, fac parte dintr-un ciclu numit Les Rougon-Macquart. Acţiunea romanelor din acest ciclu are loc în timpul celui de-al doilea imperiu francez, iar una dintre temele recurente este aceea a influenţei eredităţii asupra a două ramuri ale unei familii, Rougon şi Macquart, de-a lungul a cinci generaţii.

„Să nu uităm niciodată curajul unui mare scriitor care, asumându-și toate riscurile, punându-și în pericol liniștea, faima și chiar viața, a îndrăznit să își ridice tocul și să-și pună talentul în slujba adevărului.” – Jacques Chirac

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1867
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 0,34 MB
Pagini Ediție Print: 283
Compatibil cu Kindle: Da