Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică (LIVRARE: 15 ZILE)

Herta Müller

La comandă

Livrare în decurs de 15 zile!

Descriere

Descrierea Cărții

Volumul de faţă conturează clar şi pregnant temele şi liniile de forţă ale operei laureatei Premiului Nobel pentru literatură din 2009. Eseuri în care virtuozitatea stilistică şi inventivitatea lexicală ne uimesc pe fiecare pagină vorbesc despre poetica Hertei Muller şi despre singurătatea scrisului.

Eseurile autobiografice aduc în prim-plan traumele trăite de scriitoare în comunism. Cu simţul demnităţii personale şi cu o morală a lucrurilor simple - a ceea ce nu trebuie făcut cu nici un preţ ar fi fost imposibil ca autoarea să nu ajungă în vizorul Securităţii. Climatul de suspiciune şi frică din acel timp e revelator pentru mulţi dintre noi, fie că am trăit epoca sau nu - fiindcă, scriind despre sine şi despre germanii din România, Herta Muller scrie implicit despre noi toţi cei de aici.

Fireşte, „literatura nu poate schimba toate astea" - spune autoarea. „Dar poate inventa prin limbă un adevăr-fie asta şi după - care să ne arate ce se-ntâmplă în noi şi în jurul nostru atunci când valorile deraiază. Literatura îi vorbeşte fiecărui om în parte - ea este proprietate privată care-ţi rămâne în cap. Nu există nimic altceva care să ne vorbească tot atât de stăruitor ca o carte. Şi care să nu ne ceară nimic în schimb, în afară de a gândi şi a simţi."

Recenzii

„O lecţie de citire... Ţi-ai dori ca unele dintre aceste texte să intre în memoria colectivă." - Suddeutsche Zeitung

„O lectură care te luminează şi te îmbogăţeşte uimitor. Rar un scriitor îşi permite o privire atât de exactă în adâncul operei sale" - Deutschlandradio

Video: Herta Muller câștigă premiul Nobel


Despre Autoare

Herta Müller, scriitoare germană de origine română, s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf. După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. În 1982 debutează cu volumul de povestiri Niederungen (Ţinuturile joase), masiv cenzurat, a cărui versiune originală avea să apară în Germania în 1984. Ameninţarea din partea Securităţii continuă, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în RFG în 1987.

Publică romane: Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (Omul e un mare fazan pe lume, 1986), Reisende auf einem Bein (Călătorie într-un picior, 1989), Încă de pe atunci vulpea era vânătorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009) ș.a., volume de eseuri, între care Hunger und Seide (Foame şi mătase, 1995), Der König verneigt sich und tötet (Regele se înclină şi ucide, 2003), volume de povestiri, precum şi volume de poezie din colaje. Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995). Academia Suedeză îi atribuie în 2009 Premiul Nobel pentru literatură.

Herta Müller

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 264
Apariția: 2011
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-689-440-4